Oud Nieuws S20E1 ‘Schuurvondst’

SCHUURVONDST

Februari 2020
Agritoy 1

Vorig Oud Nieuws ging over bijvangst uit een garage… dit keer een schuurvondst. Nee, ik heb geen vondsten gedaan in een schuur, maar letterlijk een schuur gevonden! Een klein schuurtje dan, maar wel een hele mooie, gevuld met een oranje Allgaier vergezeld door twee aanhangertjes.


Eerst even over vondsten. Door de jaren heen maak je heel wat mee tijdens al dat speuren, dus kom je soms op de wonderlijkste manieren aan je modellen. Verzamel je alleen het nieuwste spul dan is het niet zo’n kunst: je surft vanuit je luie stoel van tijd tot tijd even naar je favoriete online dealer, en de modellen staan vanzelf op de stoep. Of je doet wat meer moeite en bezoekt een beurs. Een van de dingen waar ik mij in Zwolle altijd over verbaas is hoe snel de eerste bezoekers naar de nieuwste modellen vliegen… Volgens mij kun je tegenwoordig beter even wachten, en wordt je geduld na een tijdje wel beloond met wat ‘korting’. (Of heet dat dumpen?) Maargoed, ik hou me bij het ouwe spul! Op de meeste beurzen die ik bezoek ga ik na (en tijdens) het opbouwen mijn rondjes lopen om hopelijk wat leuks te scoren. De ene keer pakt dat goed uit en de andere keer niet. Dat houdt het spannend, je weet immers nooit welke verrassing je nu weer tegenkomt.

Naast internet en beurzen zijn er natuurlijk nog meer wegen die naar Rome leiden. In een wat verder verleden had je nog wel eens kans om wat te vinden op rommelmarkten (geluk hebben), maar bij mechanisatiebedrijven was het ook nogal eens raak. Toen ik net mijn rijbewijs had maakte ik met een vriend geregeld ritjes door heel Nederland. We kozen dan een provincie uit, of een deel ervan, en zochten dan de adressen op van LMB’s en warenhuisjes in het telefoonboek. Die warenhuisjes zijn vandaag de dag echt een zeldzaamheid geworden. U snapt vast wat ik bedoel: van die ietwat muf ruikende winkeltjes in afgelegen dorpjes, met een rinkelende bel als je binnenkomt, en dan een schap met Britains achterin de winkel tussen de huishoudelijke artikelen!

Een van mijn eerste goede vondsten was bij een mechanisatiebedrijf ergens in de buurt van Lemelerveld. We vroegen de eigenaar of hij nog oude folders had, waarop hij ons meenam naar het kantoortje. Mijn oog viel direct op een John Deere 530 combine van Wader, die bovenop een kast stond. Op mijn vraag of die eventueel te koop was werd wat afwijkend gereageerd met dat het ‘misschien een paar euro waard kon wezen’, maar afscheid nemen wilde de man toch niet. Toen ik vervolgens 100 euro bood wist hij niet hoe snel hij het model van de kast af moest pakken!

Ook een aardige anekdote is die van Jan Brouwer in een Agritoy uit lang vervlogen tijden. Hij vond een paar oude modellen in een emmer op het erf bij een boer, waaronder de plastic Cropmaster in 1/12. De boer in kwestie was nét van plan de emmer te legen bij het vuil, dus Jan was er op tijd bij…


Terug naar de schuurvondst die ik deed op de beurs in Spalding vorig jaar. Een van de privileges die je soms ten deel valt is dat iemand zijn bijzondere handelswaar voor je bewaard en jij de eerste keus hebt. Dit was zo’n geval, en zodoende werd mij allereerst een Sevita Someca SOM20 in originele doos overhandigd, die ik gelijk al niet meer kon loslaten, en stond achter de stand nog een doos in de vorm van een schuurtje. Bij het openen van de deurtjes bleek er een Allgaier A133 in te staan samen met twee wagentjes, waarvan eentje geladen met boomstammetjes.

Ik herkende meteen het model in schaal 1/25 van Mignon, een merknaam van Staiger, fabrikant uit het Zwarte Woud van hoogwaardig speelgoed. Heel af en toe kom je nog weleens eentje tegen, maar dat er überhaubt een doos van bestond wist ik niet eens. En dan ook nog in de vorm van dit charmante kartonnen schuurtje! Aan de voorkant van de doos zitten twee schuurdeuren, inclusief sluiting en plakkaat met daarop vermeld: ‘Der neue Allgaier Dieselschlepper mit 2 Anhänger’. Het dakje loopt schuin af en is bedekt met dakpannen. Het is rondom verder prachtig geïllustreerd met o.a. boompjes, kruiwagen, raampjes en gereedschap. In het schuurtje zitten twee kartonnen wandjes waardoor drie vakjes ontstaan om de modellen in te stallen. De vorige eigenaar is erg zuinig geweest op dit schuurtje, gezien de conditie van modellen en doos. De originele sleutel om de trekker mee op te winden hangt nog aan een touwtje aan het stuurwiel, en ook een klein moersleuteltje is vastgebonden aan een van de aanhangers. Wat je precies kan uitvoeren met deze sleutel is mij een beetje een raadsel, want er zitten verder geen onderdelen op de modellen die je ermee zou kunnen demonteren. Wellicht was het een extraatje van Mignon om de speelwaarde te verhogen. Voor meer aanvullende (technische) informatie verwijs ik naar Oud Nieuws van Agritoy 3, 2013, geschreven door Frits van Manen, die het stokje toen een tijdje van mij overnam.

De Allgaier modellen zijn vrij zeker maar een korte periode gemaakt, gezien de zeldzaamheid. Zeker ook als we kijken naar de bouwjaren van de echte trekker, 1952 – 1955. In dit tijdvak zijn de Mignon modellen waarschijnlijk ook op de markt gebracht. Ik heb een keer ergens vernomen dat ze alleen verkrijgbaar waren bij sommige Allgaier en later Porsche dealers in Duitsland, en dat de prijs voor die tijd ook erg hoog was.  

Als we aannemen dat dit schuurtje gemaakt is tussen ’52 en ’55, dan kunnen we dus stellen dat het een periode van ruim 65 jaar heeft overleeft! Ik heb meerdere experts gesproken en tot nu toe zijn er maar twee in deze conditie bekend, die van mij en eentje in een Duitse verzameling. Mocht u nou ook zo’n schuurtje hebben staan, (misschien met de groene A133?) dan verneem ik dat natuurlijk graag. Tot de volgende keer!

Niets uit dit artikel mag zonder voorafgaande toestemming van de auteur(s) worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *