Oud Nieuws S20E2 ‘Laverda M132’

LAVERDA M132

Mei 2020
Agritoy 2

De beste dingen in het leven overkomen ons niet door een druk op de knop. Dit inzicht gaat soms ook op voor door ons begeerde modellen. Bijvoorbeeld voor de Laverda M132 in schaal 1/35. Het duurde maar liefst achttien jaar voordat het me eindelijk lukte eentje te kunnen kopen! Het vinden was overigens niet zo het probleem… Niet dat ze nou elke maand even opdoken, integendeel. Maar elke keer wanneer er dan eindelijk eentje op je pad kwam en je had bijna beet, werd het als een stukje lokaas snel onder je neus vandaan getrokken. Alsof er een vloek op rust.

We beginnen dus achttien jaar terug. Ik groeide in die tijd eigenlijk nog maar net het wereldje in, maar had al snel een neus ontwikkeld voor het bijzondere spul. De ‘trekkerbijbel’ van Ray en Charlie lag op m’n nachtkastje en ook Agritoy droeg bij aan het vergaren van kennis. Zo stond er een prachtig stukje in van Tammo over de veiling van de verzameling van meneer Bougan, voorzitter van de Franse club de ACA. (Zie Agritoy november 2002). Het betrof een collectie waar je trouwens vandaag de dag nog steeds de gemiddelde verzamelaar voor mag wakker maken. Mij in elk geval wel. Een van de modellen waar Tammo toen op uit was, was een Laverda M132 combine in schaal 1/35 gemaakt door DUGU. Een prachtig modelletje met de doos erbij, maar ook toen in 2002 al zeer prijzig gezien de opbrengst op de veiling: €1200. Tammo moest hem helaas laten gaan en vanaf dat moment zocht ik ook mee naar de Laverda. In die tijd (en nu nog!) kenden wij maar weinig mensen die zoiets in hun verzameling hadden. Het model is veel jonger dan de M120’s in schaal 1/25 waarover we schreven in een Oud Nieuws uit 2006, maar veel moeilijker te vinden! Wat we wel kunnen stellen is dat er meer M120’s over de Italiaanse grens zijn gekomen dan M132’s. Ook de echte M120 was hier veel bekender. Het model was ook uitgebracht als Someca M132, net als de M120. Charlie Burkholder had ‘m ook in z’n verzameling. Deze versie is trouwens vrijwel net zo moeilijk te vinden, maar even afgezien van in Frankrijk, niet zo begeerd als de Laverda. Tammo kwam eind jaren 2010 een Someca M132 met doos tegen bij handelaar Rafael Levi. Ook toen moest er een viercijferig bedrag voor worden betaald, en uiteindelijk heeft hij ‘m kunnen ruilen tegen een grote partij andere modellen.

Een aantal jaar later, tijdens een Google zoekronde… hebbes! Een Laverda M132 mét doos. Maar helaas, een Ebay advertentie van slechts een paar weken oud en verlopen. Maar helaas, het was een ‘buy it now’, verkocht voor €80. Ja, tachtig euro. Iemand is hier heel blij van geworden, maar ik had daarna toch even een paar… hoe zullen we het noemen… onrustige dagen.

In 2015 had ik weer beet, dacht ik. Op Ebay Italië was nét een advertentie geplaatst in veilingstijl. Dit keer ontkomt ie me niet dacht ik. Dus meteen de verkoper aangeschreven of hij hem niet meteen wilde verkopen tegen een goed bod. Hij stond er eerst niet zo voor open, maar na een tweede poging en een verhoging van mijn bod zou hij de aanbieding beëindigen was het model van mij. Ik was natuurlijk super blij! Eindelijk was het me gelukt. Maar niet te vroeg gejuicht, dat doen we pas als de postbode met het pakketje op stoep staat. Meteen het geld overgemaakt met Paypal, waarna de verkoper het model de volgende dag zou versturen. De volgende ochtend kijk ik op mijn telefoon, en wat zie ik tot mijn verbazing? Het geld is weer teruggestort, met een bericht van de verkoper wat erop neer kwam dat het model al eerder die week ‘per ongeluk’ in hun echte winkel was verkocht. De werkelijke verklaring was natuurlijk dat een andere kaper op de ‘Ebay kust’ na het beëindigen van de veiling de verkoper heeft benaderd met een (veel?) hoger bod dan die van mij. Italianen en een ‘offer you can’t refuse’…

Wat mij daarna opviel bij het bestuderen van de foto’s was dat het model niet rood gespoten was, zoals gangbaar, maar van naturel rood plastic! Blijkbaar bestaan er dus verschillende uitvoeringen van het model.

De bodemplaat van karton met uitsparingen voor de wielen is er zelfs nog bij!

Weer een aantal jaren later. Op Facebook duikt er eentje op. Helaas niet te koop, maar een lucky find van een Italiaanse verzamelaar. Direct zichtbaar is dat het weer om een ‘plastic rode’ versie gaat, en er is ook een foto gemaakt van de onderzijde die interessante info prijsgeeft: het model is gemaakt door fabrikant LMG uit San Martino in Rio in de provincie Reggio Emilia.

Het is 14 januari 2020. Ik krijg ineens een appje binnen van een onbekende Italiaan: hij heeft gevonden wat ik zoek, met een aantal foto’s van een Laverda M132, met doos! Wat blijkt, hij heeft mijn ‘gezocht’ advertentie op 60Toys gevonden via Google. De deal was snel gemaakt en een paar dagen later stond de postbode dan echt op de stoep met het zo lang begeerde model. Wederom heeft een model mij gevonden, in plaats van ik het model!

Uitgebreide informatie onder het model

Mijn M132 is ook de LMG versie van plastic, met bruin gespoten plaatwerk aan de onderzijde. Hoe de vork nu precies in de steel zit met LMG en DUGU is mij onbekend. De DUGU’s zijn dus ook van kunststof, maar rood of oranje gespoten, als Laverda of Someca M132. De LMG heb ik tot nu toe alleen als Laverda gezien, dus of er een Someca variant van bestaat betwijfel ik. Alle informatie hierover is natuurlijk welkom! Ook als u in het bezit bent van een van deze modellen dan hoor ik het graag, want de M132 club is nog steeds maar zeer dun gezaaid in Nederland.

Het waren echte promotiemodellen, en breekbaar. Dé ingrediënten die een model later zeldzaam kunnen maken. De M132 is waarschijnlijk uitgebracht rond het productiejaar van de echte machine, dus vanaf 1975. (De M120 in 1/25 zou gemaakt kunnen zijn vanaf 1963).

Nog een leuke anekdote ter afsluiting. Op de afgelopen beurs in Zwolle raakte ik aan de praat met Sandro Poli, oudgediende uit het Italiaanse wereldje en organisator van de beurs in Budrio destijds. Hij vertelde dat hij veel heeft gespeeld met de M132 modellen als kind. Wanneer er dan weer eentje stuk was gegaan reed ie met z’n vader naar de Laverda fabriek in Breganze om een nieuwe op te halen! En dat diverse keren…

Stuur gerust een berichtje als u een vraag heeft of interessante info. Vooral in deze beursloze tijden is het een leuke manier om onze hobby met elkaar te blijven beleven!

Het gaat u goed!
Hans Sikkema

 
Niets uit dit artikel mag zonder voorafgaande toestemming van de auteur(s) worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt.

4 gedachten over “Oud Nieuws S20E2 ‘Laverda M132’

 1. c’est un peu mon histoire avec la Someca M 120 je suis tres heureux de l’avoir en mains
  MERCI
  Jean Crochot

  1. Merci Jean, bon d’entendre que vous êtes satisfait du modèle!

 2. Ik heb eveneens interesse om zo’n prachtig miniatuur exemplaar aan te kopen… Wie kan me verder helpen? Alvast bedankt, Peter

  1. Beste Peter,

   We hadden eerder dit jaar een M132 te koop, maar helaas voor jou is deze inmiddels verkocht. Deze modellen komen maar zelden op de markt. Blijf de site in de gaten houden, wie weet komt er nog weer eens eentje te koop!

   Groet,
   Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *