Oud Nieuws S21E2 ‘De REX Bulldog Familie – Deel 1’

DE REX BULLDOG FAMILIE – DEEL 1

Mei 2021
Agritoy 2

Zoals de vorige keer aangekondigd gaat deze Oud Nieuws over een onbekende variant van een bekend model. Eigenlijk biedt dit ook meteen de gelegenheid om het hele verhaal te behandelen van dit bekende model: namelijk de Lanz Bulldog D1616 gemaakt door REX. Er mag met recht gezegd worden dat dit een van de meest bekende, zo niet meest populaire, Duitse promotiemodellen is. Ik neem u mee langs alle versies, verschijningsvormen en ‘kopieën’!

De eerste blauwe versie in het schuurtje

De REX Bulldog kan zich dan misschien niet meten met de écht zeldzame topstukken, het staat wel symbool voor de gouden tijden na de oorlog; in het algemeen, maar ook in het licht van de enorme ontwikkelingen in de landbouwmechanisatie van toen. Duitsland werd niet voor niets het ‘Wirtschaftswunder’ genoemd. REX Plastik GmbH mocht in 1955 dit promotie- en speelgoedmodel ‘in 1’ maken voor de firma Lanz. Het stelt een model voor uit de nieuwe D16 serie, en als we kijken naar de plaatsing van de lampen op de achterspatborden in het midden van het schuine gedeelte, dan kan je constateren dat het een D1616 is. De andere drie typen uit de D16 serie hadden de lampen namelijk onder het midden gemonteerd.

Twee doos variaties met blauwe Bulldog

De eerste versie die REX uitbracht was vanzelfsprekend uitgevoerd in het karakteristieke Lanz donkerblauw en was verpakt in een doosje uitgevoerd in de vorm van een schuurtje met zij flap als garagedeur. Het is een vrolijke boel rondom; de kippen worden gevoerd terwijl twee kinderen braaf toekijken terwijl aan de andere kant de kat naar buiten wordt gelaten. Het model zelf, bestaande uit 18 onderdelen, is gemaakt uit het zogenaamde ‘Weichplastik’, een zachter soort plastic wat de speelbaarheid en duurzaamheid ten goede kwam. Bovendien kon je het model in- en uit elkaar halen zonder gebruik van lijm. De eerste blauwe modellen hadden een ingebouwd blokje metaal in het chassis waardoor het gewicht wat toenam en het kwaliteitsgevoel evenzo.

Het doosje speciaal gemaakt ter ere van 200.000 geproduceerde Lanzen

Ter ere van 200.000 gebouwde Lanz trekkers werd in 1956 het model uitgebracht in een speciale verpakking met opschrift ‘Eine einmalige Spitzenleistung’. Het rood/gele doosje is versiert met schattige illustraties van suikerzoete alpenkerkjes, Lanz trekkertjes (zelfs een Alldog is te herkennen) een dorskast, balenpers en boompjes en sterren. Het geheel doet een beetje aan ‘Weihnachten’ denken. Meestal kom je de blauwe Bulldog tegen in dit doosje, maar een paar jaar geleden kocht ik twee van deze doosjes waarvan een met de John Deere Lanz versie en eentje met de rode speelgoed versie. Dat de laatst genoemde ook daadwerkelijk ‘matching numbers’ zijn werd bevestigd door de stempel ‘ROT’ op de zij flap!

Een van de meest gewilde versies, hier in perfecte conditie

In 1956 verwierf John Deere een meerderheidsbelang in Lanz en vanaf 1958 werden alle Lanz Bulldog trekkers in het groen/geel geleverd. Zo ook de REX Bulldog. Dit model werd ook weer verpakt in het schuurtje, waarbij de onderzijde groen werd met lijntekening ‘en profil’ van de Lanz trekker. (De schuurtjes van de blauwe Bulldog hadden trouwens een blauwe onderzijde). De groen/gele versies kan je ook tegenkomen in de rood/gele jubileum verpakking. Een aantal jaar geleden kocht ik deze combinatie op een veiling. Het kan zijn dat REX de modellen in de loop van de jaren verpakte in zowel de schuurtjes als in de jubileum doosjes; maar net wat voorhanden was. Van de John Deere Lanz D1616 zijn twee versies te verzamelen. Standaard, met uitlaat omhoog, of met uitlaat naar beneden zoals de lijntekening van de trekker onder het doosje voorsteld, waarbij het gat voor de uitlaat in de adapter dicht is, maar de uitlaat zelf achterwege is gelaten. Dit is meteen ook de moeilijkst te vinden variant. Over het algemeen is de groene John Deere Lanz versie het zeldzaamst en ook het meest gezocht tegenwoordig.

De John Deere Lanz D1616 met uitlaat omhoog, in het jubileumdoosje
John Deere Lanz zonder uitlaat. Let ook op de illustratie van de trekker met uitlaat naar beneden

De REX modelletjes werden vanaf 1958 ook leverbaar in de speelgoedhandel, gegoten in geel met rode onderdelen of rood met gele onderdelen. Samen met de groene versie zijn ook deze speelgoedversies schaars goed, wat te verklaren valt door het feit dat de productie van de echte D1616 in 1960 wordt beëindigd en een volledig nieuwe serie wordt gelanceerd door John Deere met de types 300 en 500; tevens door REX gemaakt in plastic.

In de volgende aflevering gaan we verder met de onbekende varianten van de REX Bulldog.

Hans Sikkema

Niets uit dit artikel mag zonder voorafgaande toestemming van de auteur(s) worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *