Oud Nieuws S09E3 ‘Shibaura’

SHIBAURA

Augustus 2009
Agritoy 3

Na de vermeende crisisaflevering in de vorige Agritoy nu weer eens een Oud Nieuws in de waarste zin van het woord. Nieuws is vooral dat we in Japan een modelletje hebben gevonden van een toch redelijk bekend trekkermerk: Shibaura! Tot dusver zijn hiervan geen modellen bekend. Oud is het ook, want het betreft een modelletje uit de jaren zeventig, misschien zelfs wel eind jaren zestig. Het doet ons altijd goed als we een modelletje zien van een trekkermerk dat nog niet in modeltractorvitrines is vertegenwoordigd. De 1/43 serie van Hachette/UH heeft wat dat betreft ook al heel wat ‘gaten’ opgevuld, hulde daarvoor.

Onze Shibaura is toch een ander verhaal, want die bleef heel wat jaren onopgemerkt. Dat beweren we trouwens ook maar naar we er verstand van hebben, maar wie de Shibaura al jaren in de kast heeft staan mag zich bij ons melden en stijgt terstond in ons aanzien… Ook wij weten het ondertussen al een poosje, maar hielden het nog even onder de pet, want we wilden graag nog even ongestoord kijken of we nog meer konden vinden. Dat is nu eenmaal de consequentie van het schrijven van artikelen als deze, er zullen nu meer mensen op zoek gaan. Succes! We kunnen meteen melden dat het niet meevalt om ze los te peuteren uit het land van de rijzende zon, het handschrift van die gasten daar is niet te lezen! We weten van enkele in het verleden verkochte bouwdozen dat het ook daar geliefde verzamelaarsobjecten zijn. Zie je dus een keer een op een veiling, dan wordt er stevig op geboden. 

Het bouwpakket met meegeleverd zakje lijm en ‘Japanse’ stickers. We maakten zelf S-1400 stickers, hierboven op het model te zien.

Het model werd geleverd als plastic bouwpakket. We hebben nog geen gebouwde modellen te koop gezien, dat zal ook wel niet meer voorkomen, want eenmaal gebouwd zijn het niet echt stevige bouwsels, eigenlijk net als alle andere bouwdozen. De F-16’s en bommenwerpers uit onze jeugd zijn allemaal neergestort (van de kast) of te vaak afgestoft door moeders. Nog maar nauwelijks gepromoveerd tot Shibaura-experts vonden we later nog een tweede en ook maar meteen een verschillende versie! De eerste heeft een zwart onderstel, de tweede heeft niet alleen een grijs onderstel, maar ook een opwindmechanisme. Wat nu eigenlijk de goede chassiskleur is voor de trekker weten we ook niet, maar aan de foto op de doos is te zien dat het waarschijnlijk heel donker blauw moet zijn.

De versie met opwindmechanisme en grijs onderstel.

De dozen verschillen ook, op de een staat alleen Japanse tekst en op de andere ook wat Engels. Ook zat er nog een oud prijsje in Dollars op. Misschien is het model ooit verkrijgbaar geweest in Amerika?

Twee verschillende dozen.

Bekijken we het trekkertje eens rondom dan kunnen we concluderen dat het een klein trekkertje was, nog net iets kleiner als bijvoorbeeld de MF 35 of de Dexta. Om het nu als een tuinbouwtrekkertje af te doen gaat net iets te ver, al is Shibaura daar in Europa natuurlijk het meest bekend om. Het onafscheidelijke freesje dat we vaak bij tuinbouwtrekkertjes zien wordt in ieder geval ook hier bijgeleverd. Hij wordt niet in de hefinrichting in combinatie met een aftakas gemonteerd, maar met een soort aandrijfkast die tevens de bevestiging aan de trekker vormt. Ongetwijfeld een meer compacte constructie en misschien wel beter geschikt om een modderig rijstveld in te duiken. De bovenste hefarmen en de trekstangen zijn aanwezig op het model, maar de onderste hefarmen niet. Waarschijnlijk net als in het echt wanneer het freesje aangebouwd is, ze zouden alleen maar in de weg zitten.

Het trekkertje is verder goed gedetailleerd, maar ook weer niet teveel. Zo zien we ze graag. Tammo verheugde zich zeer op de komst van de Shibaura, want in de omschrijving van de veiling en op de verpakking werd de schaal 1/35 vermeld. Dat mocht helaas niet zo zijn, aan de stoel en het stuurtje te zien is het eerder schaal 1/16 of 1/18. Het trekkertje is 122 mm lang, 66 mm breed en de bovenkant van het stuur zit op 65 mm hoogte. Wielbasis is 74 mm. Op de doos wordt de trekker afgebeeld met de naam Shibaura en de typeaanduiding S-1400 in leesbare westerse tekens, maar de bijgeleverde stickers zijn in het Japans en door ouderdom niet meer bruikbaar. Hans maakte met Henri stickers als op de doos afgebeeld zijn, anders zouden de meeste mensen hier nog steeds niet zien dat het een Shibaura is. De trekker met clockwork belandde in de verzameling van Hans, die maalt niet om een andere schaal. De andere heeft zijn weg gevonden naar een verzamelaar die uitblinkt in tractormodellen uit India en het verre oosten. Ook hij was aangenaam verrast door dit Oud Nieuws. In Zwolle zullen de Shibaura’s in een vitrine te zien zijn, naast de andere dingen waar we u in verdere afleveringen van Oud Nieuws graag van op de hoogte houden.

De kersverse Shibaura-experts,
Hans Sikkema & Tammo Broekema

Niets uit dit artikel mag zonder voorafgaande toestemming van de auteur(s) worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt.
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *