Oud Nieuws S06E3 ‘Plastic’

Het volgende artikel is gepubliceerd in 2006, en bevat inmiddels verouderde inzichten en feiten. We hebben het artikel ongewijzigd gepubliceerd, omdat het nu een interessant beeld geeft van de ontwikkelingen door de jaren heen. De onderschriften bij de afbeeldingen zijn daarentegen wel een hedendaagse visie. 

Een aantal modellen ontbreken, die achteraf zeker in de lijst thuishoren. Dat zijn van Wiking de originele rode Fahr D180H in schaal 1/25, de originele rode en groene Normag Faktor modellen en de Hanomag R12 met rechte en ronde neus, allen in schaal 1/50, en de Hanomag R24 van Technoplast in schaal 1/40. 

PLASTIC

November 2006
Agritoy 4

Deze aflevering van Oud Nieuws gaat over plastic tractoren die je vroeger cadeau kreeg bij een echte trekker. Hoe kan het dan dat dit volgens ons (in dit werelddeel althans) de meest gezochte, duurst betaalde, meest aansprekende en ook nog eens goed gelijkende modeltractoren zijn?

De nummer 1 van de lijst anno 2006. Vandaag de dag in 2020 staat de Farmall DF van G&S op nummer 1… op eenzame hoogte.

Het zal wel weer het aloude vraag en aanbod marktprincipe zijn, maar feit is gewoon dat, als je op een beurs al een keer zo’n model op tafel hebt staan, je steeds hoort : “kijk dat is ‘m !” De herinnering aan de vaak Duitse (= degelijke) tractoren zijn bijna altijd positief, en van veel van deze tractoren was maar weinig als model te koop. Ondanks dat dit snel ingehaald wordt door vooral Schuco, blijven de plastic modellen showstoppers, hoofddraaiers en blikvangers, of hoe je ze maar wilt noemen. Ze zijn bijna allemaal schaal 1/25, van plastic wat niet hard en niet zacht is, en goed lijkend op de echte tractoren. Dit laatste lijkt te veel gezegd, want echt gedetailleerd zijn ze nu ook weer niet, maar het hoognodige zit er wel aan. De kunst van het weglaten dus. Hans is helemaal leip van dit soort modellen, die onder de fanatici vaak worden samengevat als Cursor-modellen. Cursor heeft inderdaad de meeste gemaakt, en verder had je Strenco, Herbart, Hausser Elastolin, G&S, Rex, Keim, Wader, Wiking en Progress. We gaan ze allemaal eens bekijken en afbeelden, iets wat nog niet veel vaker is gedaan. Jouke Bokma heeft in het verleden al eens een fraaie opsomming gemaakt, Crilley & Burkholder vermelden ook de meeste, maar nu eens wat we vandaag de dag ervan weten. De volgorde loopt van zeldzaam via zeer moeilijk te vinden naar bijna nog nooit gezien, dus we brengen er een beetje top-2000-allertijden-gevoel in. We beperken ons tot wiel- en rupstrekkers. De lijst bevat ook geen Franse, Zweedse of nog weer andere fabrikanten, maar daar zullen we later nog meer Oud Nieuws over gaan maken. Natuurlijk houden we ons als altijd aanbevolen voor op- en aanmerkingen, aanvullingen en complimenten. Van sommige modellen bestaan dozen met verschillende opdruk, maar laten we niet al te ver uitweiden… 

31

Onderaan op nummer 31 beginnen we met de Mc Cormick 423 van Hausser, die met plastic grille is gemaakt en met een sticker grille. Ray Crilley heeft een kopie die in polen is gemaakt, en in details afwijkt. Preisser bracht een paar jaar geleden het Hausser model opnieuw uit, als bouwdoos en met wat extra details. 

Bij Ray Crilley ontdekten we ooit een super zeldzame ‘kopie’ gemaakt in Joegoslavië door NIPLAST. Hans vond er eentje voor zijn eigen collectie tijdens een speciaal avontuur in Italië. Lees er hier meer over!

30

De Lanz Bulldog 1616 van Rex, in vele gedaanten. Ons bekend zijn: de normale Lanz blauwe met rode velgen, de JD groene met gele velgen, een rode met gele onderdelen en een gele met rode onderdelen. We hebben kort geleden ontdekt dat de Engelse fabrikant LIPKIN – o.a. bekend van de plastic Nuffield – deze rode en gele modellen ook gemaakt heeft met behulp van REX mallen. LIPKIN bracht deze modellen op de markt onder de naam ‘PULL APART’ Tractor. Ze zijn te herkennen aan de al dan niet aanwezige ‘Engelse doos’ of aan de ingegoten tekst ‘made in England’ op de voorbanden. Hij was er met verschillende bandenmerken gemonteerd, en met uitlaat naar boven of alleen een demper met kort pijpje er onderaan.

Van alle REX varianten is de gele en de John Deere groene het moeilijkst te vinden. Hier een groene zonder uitlaat (origineel, zonder gat!) met zeldzaam doosje uitgevoerd als schuurtje. De doos is generiek, waar elke kleurvariant in verpakt kon worden. De onderzijde heeft de kleur van het betreffende model.

29

Deutz D15 van Hausser Elastolin. Ons bekend in 2 uitvoeringen, met plastic stuurkolom en in het goede Deutz groen en met stalen stuurkolom in iets venijniger groen.

Een D15 in ongeopend zakje!

28 

John Deere Lanz 300 van Rex. Hiervan leken versies te bestaan met koplampjes, maar die zijn gecustomized. Ook aangebouwde maaibalken en hefinrichtingen zijn niet origineel Rex. Bekend in groen/geel, geel met rode velgen en rood met gele velgen.

Er zijn ook versies met verschil in de stickers en casting. De rode en vooral gele varianten zijn erg zeldzaam.

27

De JD 2020 van Wader. Is echter wel schaal 1/16

26 

M.A.N. 2 F1 van Cursor. M.A.N. groen met witte velgen. De versies met wit chassis met metallic blauw/grijs plaatwerk en de groene met gele onderdelen zijn door Herbart gemaakt.

De kleurvariaties zijn altijd van Herbart, en waren verpakt in een aparte Herbart doos. De Herbart modellen zijn extreem zeldzaam en kom je bijna nooit tegen.

25

Porsche Diesel Junior van Cursor. Er bestaat ook een versie in groen/rood van Herbart
(Afbeelding volgt!)

24 

Deutz D40 van Cursor versies bekend met en zonder typeaanduiding.

23 

Güldner G40 Toledo van Cursor

22 

Fendt Farmer 2 van Cursor

21

Mc Cormick D430 van G&S

Een nog niet zo lang geleden ontdekte variant is het losse model met aparte doos. De sets kom je het vaakst tegen.

20 

Fahr D177 van Cursor

Zeldzame versie met grotere achterbanden, zoals op de Deutz D40

19

Kramer KL 300 van Cursor

18

Hanomag Perfekt 300 van Cursor
(Afbeelding volgt!)

17

Unimog 411 van Cursor

Het hier afgebeelde model is een tweede uitgave. De eerste uitgave van eind jaren 50 heeft een iets andere doos waarbij de illustraties zijn uitgevoerd in roze/geel/blauw.

16

Renault Master van Cursor

Er bestaat ook een doos met toevoeging van geïllustreerde kindertjes.

15

Hanomag Perfekt 400 van Cursor

14

Fendt -bakfiets- werktuigdrager van Strenco

Van de Strenco bakfiets zijn diverse variaties bekend. Met Veith banden of dubbel V patroon, bak in gegoten groen plastic, bak in gegoten rood plastic – groen geverfd, bak in gegoten grijs plastic – groen geverfd. Het getoonde model heeft een mix van eerder genoemde banden. Opvallend is dat de body en spatborden van ‘Weich-Plastik’ zijn gemaakt maar velgen en bak van hardplastic.

13

Güldner Sprinter van Cursor, de rood/groene versie is weer van Herbart

Van de Sprinter bestaat ook een geheel rode Herbart.

12

Eicher ED 210/10 van Keim. Gezien in Eicher blauw, rood met gele onderdelen en andersom.

Inmiddels hebben we ook deze kobalt blauwe versie ontdekt.

11

Deutz F1L 514 “stompkop” van Hausser Elastolin, met of zonder opwindmechanisme in het achterwiel.

10

Fendt Favorit van Strenco
(Afbeelding volgt!)

9

Massey Ferguson 35 van Cursor?

We weten nu dat dit model niet door Cursor is gemaakt, maar door wie wel is nog steeds onbekend. Een van de moeilijkst te vinden Duitse plastic modellen. Er bestaat ook een grotere doos, waarvan ik er ooit nog maar 1 heb gezien.

8 

Renault R86 van Cursor, echter schaal 1/10!

De R86 hoort niet meer thuis in de lijst. We kunnen met zekerheid zeggen dat het model niet door Cursor is gemaakt, maar waarschijnlijk door Mont Blanc.

7

Bautz 300 van Strenco

Nog altijd is de Bautz 300 van Strenco erg moeilijk te vinden.

6

Hanomag K55 rupstrekker van Wiking. De oranje. Onlangs opnieuw uitgebracht in rood en groen, maar liefhebbers weten de oude ondanks dat nog steeds te waarderen…
(Afbeelding volgt!)

5

Fendt werktuigdrager van Cursor
(Afbeelding volgt!)

4

Hanomag R16 van Wiking
(Afbeelding volgt!)

3

Hanomag C 224 Combitrac van Cursor.

Hanomag heeft veel modelletjes laten maken door de jaren heen. Een daarvan is deze C224 Combitrac waarvan we de fabrikant nog steeds niet kennen.

2

Mc Cormick/ Farmall DF van G&S. Dit model zou ook op 1 kunnen staan, maar wijkt nog net weer even af door z’n schaal, 1/16, en het harde materiaal waarvan hij gemaakt is.
(Afbeelding volgt!)

1

Lijsttrekker (let op die woordspeling !) hebben we de Eicher Königstiger van Progress gemaakt. Met z’n wat meer uitgebreide detaillering en vernuftig stuursysteem wat ons betreft de topper van deze lijst. Aan deze trekker gaan we nog eens een hele Oud Nieuws wagen, dus stay tuned. Tot voor kort kenden we dit model alleen van horen zeggen, en nu is het ook eens opgedoken. En er is hoop, want zoals Ray Crilley altijd zegt: ‘If you find one, you’ll find more!’ 

Hans Sikkema en Tammo Broekema.

Niets uit dit artikel mag zonder voorafgaande toestemming van de auteur(s) worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *