Oud Nieuws S19E1 ‘Reindeer MF 135’

REINDEER MASSEY FERGUSON 135

Februari 2019
Agritoy 1

We keren in deze Oud Nieuws weer terug naar Zuid Afrika, voor wat wel eens zou kunnen doorgaan als hét zeldzaamste model wat daar is gemaakt, en tegelijk een van de zeldzaamste Massey Ferguson modellen in het algemeen!

Bekend zijn de Massey Harris 745 (PMI) in zowel schaal 1/38 (Agritoy 3, 2018) als in schaal 1/20. Ook in 1/20 is de Massey Ferguson 175 (Reindeer) maar niet zo alledaags en zelfs bij de meeste verzamelaars onbekend, is een Massey Ferguson 135 van Reindeer (voorheen PMI) in kleinere schaal. Ik zeg met nadruk ‘kleinere schaal’, want de schaal is dus niet zo makkelijk vast te stellen. De preciese geschiedenis van deze fabrikant(en) is mij overigens onbekend.

Laten we eens kijken naar wat opvallende eigenaardigheden. Als we de 135 naast de 175 (1/20) zetten, valt op dat het motordetail grotendeels identiek is. De 175 kun je eigenlijk als perfecte grote broer zien. De verhoudingen kloppen veel beter, en de motordetails komen daadwerkelijk overeen met de echte trekker. Feitelijk zouden we kunnen zeggen dat de 135 een 175 is met een identiteitsprobleem. Dat het eigenlijk een 175 is (of had moeten zijn) blijkt ook uit de doos. Yes, I got ‘m with the box! De doos is werkelijk schitterend, en overruled bijna het modelletje. Een prachtige illustratie toont een 175 in al zijn perfectie, inclusief pijprokende bestuurder met op de achtergrond een typisch Afrikaanse boom.

De doos is mogelijk nog mooier met z’n Zuid-Afrikaanse teksten!

De informatie op de doos spreekt ook over type 175. De informatie is tweetalig weergegeven, in het Engels en het Zuid Afrikaans. Wat dacht u van ‘toegerus met Good Year bande’ of ‘egte skaal model’. Het woordje ‘skaal’ moeten we in dit geval maar met een korreltje zout nemen… De link met PMI wordt weer duidelijk door de achterwielen, die ook werden gemonteerd op de Massey Harris 745. De motor, achterbrug en motorkap zijn uit twee gietstukken gevormd, zoals ook bij de meeste oude Britains en Siku modellen. Met het stuurwiel kan de vooras worden bediend, wat de speelbaarheid ten goede kwam. Er zullen ongetwijfeld veel van deze modellen in kinderhanden ten onder zijn gegaan, want het model is haast onvindbaar vandaag de dag. Een andere reden hiervoor zou kunnen zijn dat er relatief weinig, of in elk geval minder dan de 175 in 1/20 van zijn gemaakt.

We mogen aannemen dat het model in de jaren 60 is geproduceerd, en dat dit soort modellen toen alleen bereikbaar waren voor de beter bedeelden, vooral in Zuid Afrika! Ze waren ook uitsluitend daar te verkrijgen, wat het nu nog lastiger maakt om ook maar iets van PMI of Reindeer in onze verzamelaarswereld te vinden. Mijn eerste kennismaking met de ‘135’ was bij – hoe kan het ook anders – Charlie Burkholder. Hij had ook een exemplaar met doos, en ik herinner me dat er een bijpassend aanhangertje naast stond. Eigenlijk is dit de tweede in zo’n perfecte staat met origineel doosje die ik überhaubt weet te staan. De conditie is dan ook echt uitzonderlijk te noemen: vrijwel geen paintchips, mooie decals en een strakke doos. Nog een grappig detail is het prijsstickertje met daarop 4,40 Afrikaans Rand. Omgerekend is dat nu ongeveer 28 eurocent. U kunt van mij aannemen dat ik dat er in elk geval niet voor heb betaald! Het is nu in mijn bezit sinds de late zomer van 2018 en ik ben er helemaal mee in mijn nopjes. De verhoudingen zijn op z’n zachts gezegd een beetje in de war, maar dit maakt het een koddig modelletje. Aandoenlijk zelfs: niet perfect, maar juist dat geeft ‘m uitstraling!

Hans Sikkema

Niets uit dit artikel mag zonder voorafgaande toestemming van de auteur(s) worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *